Ενημέρωση & Συμβουλές

Για να γεμίσει το μπανάκι τους χαμόγελα…

Όπως το μπάνιο αναζωογονεί εμάς τους μεγάλους, το ίδιο ευεργετικό είναι και για τα μωρά μας, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται καθημερινά! Αν και μπορεί στην αρχή να αγχώσει τους νέους γονείς, πολύ σύντομα θα γίνει μια ξεχωριστή και ευχάριστη εμπειρία, αν ακολουθήσουμε κάποιες πολύ απλές συμβουλές.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου σιγουρευτείτε ότι έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα, δηλαδή το κατάλληλο σφουγγάρι, ειδικό, βρεφικό σαμπουάν που δεν ενοχλεί τα μάτια, βρεφικό σαπούνι, υποαλλεργική πετσέτα και τα ρουχαλάκια του μωρού σας.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία που πρέπει να έχει το νερό, εδώ αρκεί να κινηθείτε εμπειρικά. Βάζοντας το χέρι σας μέσα στο νερό θα πρέπει να το αισθάνεστε χλιαρό, και όχι ζεστό! Η ιδανική θερμοκρασία για το μπάνιο του μωρού πρέπει να είναι 32 – 37ο C, ενώ η αντίστοιχη θερμοκρασία του δωματίου μεταξύ 20 – 22ο C.

Ξεκινώντας, γδύστε το μωρό σας και ακουμπήστε το σε μια μαλακή πετσέτα. Κρατώντας το κεφάλι του πλύντε τα μάτια με μαλακό βαμβάκι, βουτηγμένο σε χλιαρό νερό, φροντίζοντας να τα σκουπίζετε από την εσωτερική πλευρά, προς τα έξω. Στη συνέχεια σκουπίστε ολόκληρο το προσωπάκι, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι, διατηρώντας την κίνηση από μέσα προς τα έξω.

Πλησιάστε το μωρό στο μπανάκι του, κρατώντας το με το ένα χέρι, προσέχοντας να έχετε πάντα το κεφάλι του πάνω στο μπράτσο σας. Με το άλλο χέρι βρέξτε τα μαλλιά του και στη συνέχεια βάλτε μικρή ποσότητα βρεφικού σαμπουάν. Τρίψτε απαλά ολόκληρο το κεφαλάκι, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αφτιά και στις πτυχές του λαιμού. Με την παλάμη του ελεύθερου χεριού ή με ένα σφουγγάρι πλύντε όλο το σώμα, ξεκινώντας από τον λαιμό προς τα κάτω.

Μην ξεχνάτε ότι το βρεφικό σαπούνι που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να μην ερεθίζει ή να ξηραίνει το δέρμα του μωρού. Όταν φτάσετε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων να θυμάστε ότι σκουπίζουμε από μπροστά προς τα πίσω, όταν το μωρό μας είναι κορίτσι, και, αντιστοίχως, με κυκλικές κινήσεις, αν έχουμε αγόρι.

Μετά το ξέβγαλμα τυλίξτε γρήγορα το μωρό σας με μια πετσέτα. Πριν του φορέσετε τα ρουχαλάκια του μην αμελήσετε να απλώσετε βρεφική πούδρα στη γεννητική περιοχή, για ενυδάτωση και προστασία.

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας να θυμάστε ότι τα βρέφη μας ηρεμούν και συνήθως κοιμούνται μετά το μπάνιο. Οπότε, το βραδινό μπάνιο πιθανότατα θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πιο εύκολα, δίνοντας και σε εσάς τη δυνατότητα να ξεκουραστείτε!

Ολοκληρώνοντας, ας μοιραστούμε τα δύο απαραίτητα ΠΟΤΕ του μπάνιου: μην αφήνετε ποτέ μόνο του το μωρό στο μπάνιο και, αντιστοίχως, ποτέ μόνο του επάνω στην αλλαξιέρα, την ώρα που το ντύνετε.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα σύντομα τα πρώτα σας πλατσουρίσματα θα… πλημμυρίσουν χαρά και εσείς θα νιώθετε τη σιγουριά ότι το μωρό σας είναι καθαρό, ευδιάθετο και, πάνω απ’ όλα, ασφαλές!

Κατηγορίες

Τελευταία

1-3 Ετών

Σωστή φροντίδα μαλλιών, με συμβουλές… επικεφαλής!

3+ Ετών

Ήρεμος βραδινός ύπνος; Ούτε στα όνειρά μας!