Ενημέρωση & Συμβουλές

Σωστή φροντίδα μαλλιών, με συμβουλές… επικεφαλής!

Πολλά μωρά έρχονται στον κόσμο με πλούσια… χαίτη, ενώ άλλα με τόσο λίγα μαλλιά, που μοιάζουν φαλακρά! Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις κατά την πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο είναι το αν τα μαλλάκια του μωρού θα μεγαλώσουν. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι πρώτες τρίχες σταδιακά θα πέσουν στα πρώτα χρόνια ζωής, δίνοντας τη θέση τους σε άλλες, πιο μακριές και πιο ανθεκτικές. Σίγουρα η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο για το χρώμα, όσο και για την ποιότητα της τρίχας. Όσον αφορά στο χρώμα, πολλά παιδιά έρχονται στον κόσμο με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, που συνήθως σκουραίνουν σταδιακά με τα χρόνια. Όσον αφορά στην ποιότητα είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η τρίχα των μαλλιών του μωρού είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη, σε σχέση με αυτή του ενήλικα.

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με τι είδους μαλλιά θα γεννηθεί το παιδί μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθώς μεγαλώνει τα μαλλιά του θα πυκνώνουν και θα σκληραίνουν. Τα μαλακά μαλλιά των νηπίων είναι διαφορετικά από αυτά των μεγάλων, που είναι πιο γερά, μακρύτερα και πλατύτερα. Συγκεκριμένα, είναι περίπου 5 φορές πιο λεπτά από αυτά των ενηλίκων. Μόλις στην ηλικία των 2 ετών αρχίζουν να εμφανίζονται πιο πυκνά μαλλιά. Ακόμη και τότε, όμως, τα μαλλιά των μικρών μας δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως (η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών). Συνήθως, όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των 3 ετών, τα μαλλιά τους καλύπτουν εντελώς το μικρό κεφαλάκι τους και είναι γυαλιστερά, ακόμη και σπαστά μερικές φορές. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μαλλιά με τα οποία τα παιδιά μας έρχονται στον κόσμο δεν είναι μόνιμα. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά γεννιούνται με ξανθά μαλλάκια, τα οποία, με τον καιρό, σιγά-σιγά σκουραίνουν. Ποια όμως είναι η αιτία αυτών των αλλαγών; Τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στα βρέφη είναι ακόμη πολύ ανώριμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να παραγάγουν το τελικό χρώμα των μαλλιών που προκαθορίζει η κληρονομικότητα!

Τα οφέλη της σωστής διατροφής! Κάθε παιδικό κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες. Η τρίχα περνά μια περίοδο ανάπτυξης, κατά την οποία μεγαλώνει, και στη συνέχεια περνά μια περίοδο ηρεμίας, που διαρκεί 60-90 μέρες και μετά πέφτει. Περίπου το 15% των τριχών βρίσκεται σε φάση ηρεμίας και περίπου 75 τρίχες χάνονται ημερησίως.

Ο αριθμός όμως των τριχών που χάνονται αυξάνεται σε περιόδους άγχους, σοβαρής ασθένειας ή αν το παιδί υποβάλλεται σε εξαντλητική δίαιτα. Για να ενισχύσετε την υγεία των μαλλιών του παιδιού σας δώστε σημασία στην ισορροπημένη διατροφή, η οποία πρέπει να είναι πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, και στις κατάλληλες αναλογίες. Τα οφέλη των σωστών διατροφικών συνηθειών δε θα έχουν αντίκτυπο μόνο στην υγεία των μαλλιών του, αλλά και στη γενικότερη ευεξία του παιδικού οργανισμού.
Ποιες όμως είναι οι θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τα παιδικά μαλλιά να αναπτύσσονται καλύτερα; Η βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) είναι ουσιαστική για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά παιδιά. Κάποιες από τις τροφές που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή των παιδιών μας, για να διασφαλίσουμε την υγεία των μαλλιών τους, είναι: αβγά, ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης, τυρί ή γιαούρτι, αβοκάντο, σμέουρα, σαρδέλες και σολομό, καρύδια, μπανάνες, ντομάτες και, φυσικά, πολύ νερό! Το νερό, όπως ενυδατώνει το σώμα μας, το ίδιο αποτέλεσμα θα επιφέρει και στην τρίχα, βοηθώντας τα μαλλιά των παιδιών μας να δείχνουν λαμπερά και να είναι απαλά.

Τι γίνεται με τα λαστιχάκια, τις κορδέλες και τα άλλα αξεσουάρ μαλλιών; Όσον αφορά στα λαστιχάκια μαλλιών, το καλύτερο είναι να μη χρησιμοποιούνται πριν από το τέταρτο έτος ζωής, μέχρι δηλαδή η τρίχα να γίνει πιο χοντρή και ανθεκτική. Οι χαλαρές πλεξούδες ή κάποιο χαλαρό πιάσιμο με λαστιχάκια, που δεν πιέζουν τα μαλλιά, είναι μια καλή λύση για να μη σπάσουν οι τρίχες. Οι κορδέλες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αρκεί να έχουν μέτρια ελαστικότητα.

Ώρα για κούρεμα! Όσο πιο συχνά περιποιούμαστε τα μαλλιά των παιδιών μας, τόσο πιο όμορφα δείχνουν. Τα κοριτσάκια είναι καλό να κουρεύονται κάθε 3 μήνες, ώστε να επιτύχουμε το μήκος μαλλιού που τους αρέσει και εξυπηρετεί, ενώ, αντίστοιχα, τα αγοράκια μας ίσως χρειάζονται κούρεμα 1 φορά τον μήνα, αναλόγως βέβαια με το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μαλλιά τους. Καλό είναι να μην αφήνουμε τα μαλλιά ακούρευτα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, επειδή η τρίχα φθείρεται και σπάει, το κεφαλάκι του παιδιού ζεσταίνεται περισσότερο και, τελικά, η καθημερινή περιποίηση γίνεται μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία!

Και το λούσιμο, κάθε πότε; Όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, είναι καλό να λούζουμε τα μαλλιά των παιδιών μας μέρα παρά μέρα. Τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από τους πόρους της τρίχας βοηθούν στο να μακρύνουν τα μαλλιά και κρατούν ενυδατωμένη τη βάση τους. Το καθημερινό λούσιμο συμβάλλει, βεβαίως, στη σωστή υγιεινή του παιδιού, είναι όμως πιθανό να επιβραδύνει τη φυσική ενυδάτωση της τρίχας, προκαλώντας ακόμη και τη φθορά της. Και, φυσικά, μετά από κάθε λούσιμο, αλλά και κάθε πρωί, χτενίζουμε προσεκτικά τα μαλλιά των παιδιών, ώστε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και τους κόμπους. Το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα των μαλλιών διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που βοηθά τα μαλλιά να παραμένουν υγιή και να αναπτύσσονται με σωστό ρυθμό, ώστε τα μικρά μας να είναι πάντα… στην τρίχα!

Κατηγορίες

Τελευταία

0-12 Μηνών

Για να γεμίσει το μπανάκι τους χαμόγελα…

3+ Ετών

Ήρεμος βραδινός ύπνος; Ούτε στα όνειρά μας!