Ενημέρωση & Συμβουλές

Ήρεμος βραδινός ύπνος; Ούτε στα όνειρά μας!

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος στην παιδική ηλικία για την υγιή ανάπτυξη, αφού συμβάλλει στη σωματική, ψυχική και πνευματική ευεξία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών που βοηθούν την ανάπτυξη, επομένως η εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου για ένα παιδί αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ανατροφής του. Τι γίνεται όμως όταν τα νήπιά μας αρνούνται να κοιμηθούν το βράδυ;
Σύμφωνα με μελέτες, οι διαταραχές ύπνου στα παιδιά είναι αρκετά συχνές. Όσον αφορά στις αναλογίες, μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολία στην έναρξη του ύπνου, σε σχέση με τα παιδιά που εμφανίζουν πρόβλημα στη διατήρηση του ύπνου τους.

Τα συμπτώματα των διαταραχών ύπνου στα παιδιά είναι διαφορετικά από αυτά που παρατηρούνται στους ενήλικες και, στον μεγαλύτερο βαθμό, περιλαμβάνουν κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, άγχος, κλάμα, νευρικές κινήσεις (για παράδειγμα, συνεχή πηδηματάκια) και εξάντληση.
Γιατί όμως τα μικρά μας αρνούνται να αγκαλιάσουν το μαξιλάρι τους; Η εξήγηση είναι ίσως πολύ πιο απλή από αυτό που φανταζόμαστε: Τα νήπια καταπολεμούν την επιθυμία να ξεκουραστούν επειδή ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το τι συμβαίνει γύρω τους! Το περίεργο νήπιό σας έχει τόσα πολλά να δει και να κάνει, που φοβάται πως, αν κοιμηθεί, θα χάσει κάτι.
Επιπλέον, μετά την ηλικία των 3 ετών, το παιδί σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι είναι ξεχωριστό από εσάς, οπότε διεκδικεί την ανεξαρτησία του όπως μπορεί! Είναι λοιπόν πιθανό η άρνηση να κοιμηθεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο αποσπά τον έλεγχο από εσάς.

Και τώρα που εντοπίσατε το πρόβλημα, υπάρχουν συμβουλές για να δοθεί και η λύση; Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να κοιμηθεί, εφαρμόζοντας τα παρακάτω βήματα…

Φτιάξτε μία βραδινή ρουτίνα ύπνου
Η ώρα του ύπνου του παιδιού πρέπει να είναι η ίδια κάθε βράδυ, ώστε το παιδί να είναι προετοιμασμένο και να περιμένει. Μια καλή βραδινή ρουτίνα ύπνου περιλαμβάνει την κατανάλωση βραδινού γεύματος, ώστε το νήπιό σας να μην πεινάσει το βράδυ και ξυπνήσει. Στη συνέχεια θα πλύνει τα δοντάκια του, θα βάλει πιτζάμες, και έπειτα θα κάνει δραστηριότητες που θα το ηρεμήσουν και θα το χαλαρώσουν. Κι επειδή το μικρό σας πρέπει να είναι κάθε στιγμή σε θέση να καταλάβει πότε τελειώνει η βραδινή σας ρουτίνα και ξεκινά ο ύπνος, ένα δικό σας φιλί είναι το πιο τρυφερό σημάδι!

Μειώστε τον χρόνο που περνά το παιδί μπροστά σε οθόνες
Το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι η τηλεόραση, το κινητό ή το tablet, διεγείρουν τον εγκέφαλο και δυσκολεύουν το παιδί να κοιμηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί η μπλε ακτινοβολία εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης και της σεροτονίνης, των δύο ορμονών που σχετίζονται με τον ύπνο.

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον
Φτιάξτε στο παιδικό δωμάτιο ένα περιβάλλον άνετο, που θα βοηθήσει το μικρό σας να κοιμηθεί. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι η κατάλληλη για να μπορέσει το νήπιο να κοιμηθεί. Εάν το μωρό νιώθει ανησυχία, μπορείτε να του δώσετε το αγαπημένο του παιχνίδι για συντροφιά στο κρεβατάκι του.

Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει του εφιάλτες του
Οι εφιάλτες και οι νυχτερινοί φόβοι μπορούν να γίνουν πολύ τρομακτικοί για τα νήπια, δεδομένου ότι σε αυτήν την ηλικία δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει το μικρό σας αν ξυπνήσει είναι να τρέξει στο κρεβάτι σας και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι καλό να μην το αποπάρετε. Βοηθήστε το να ηρεμήσει και μόλις είναι στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να κοιμηθεί ξανά βοηθήστε το να επιστρέψει στο κρεβάτι του. Εάν το μικρό σας θυμάται τον εφιάλτη του το επόμενο πρωί, προσπαθήστε να του εξηγήσετε με ήρεμο τρόπο ότι αυτά τα άσχημα όνειρα υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας και πως το σπίτι μας είναι το πιο ασφαλές μέρος του κόσμου όλου!

Μην παραλείπετε το βραδινό του μπάνιο
Το βραδινό μπάνιο ηρεμεί, ξεκουράζει και χαλαρώνει τα παιδιά, και για τα περισσότερα αποτελεί μια απολαυστική τελετουργία. Επιπλέον, είναι μια ευχάριστη ευκαιρία για τους γονείς, αλλά και για το παιδί, να κάνουν ένα βήμα πίσω από την πολύβουη καθημερινότητα και να απολαύσουν τρυφερές στιγμές μαζί, χωρίς περισπασμούς. Το βραδινό, χαλαρωτικό μπάνιο ενεργοποιεί τις αισθήσεις, ενισχύει τον δεσμό μεταξύ των γονέων και του παιδιού, και προετοιμάζει σωματικά και πνευματικά το μικρό μας για να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα!

Κατηγορίες

Τελευταία

0-12 Μηνών

Για να γεμίσει το μπανάκι τους χαμόγελα…

1-3 Ετών

Σωστή φροντίδα μαλλιών, με συμβουλές… επικεφαλής!